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Program Income and Federal Interest 
Frequently Asked Questions (FAQs): 

Program Income 
Q: When should recipients report program income?  

A: Program income is reported on the SF-425 which is due according to the terms of your award. 
Please consult your CD-450, or the Notice of Funding Opportunity (NOFO). Recipients that 
have not included program income on their application will be required to submit a budget 
modification with the Grants Office to reflect the use of program income.  

 

Q: Do recipients have to report on program income that is generated through 
other grant programs on the SF-425? 

A: Program income earned through another funded grant should not be reported. Only income 
earned by the recipient or subrecipient directly generated by the grant activities should be 
reported. 

 

Q: What types of costs can be deducted when recipients calculate of program 
income? 

A: When calculating program income, recipients may deduct “costs incident to generating 
program income,” otherwise known as incidental costs. According to 2 CFR § 200.307(b), “costs 
incidental to the generation of program income may be deducted from gross income to 
determine program income, provided these costs have not been charged to the Federal award.” 
These are costs incurred to generate program income, but not reimbursed using Federal funds. 
Recipients should consult their billing process to determine which types of costs are incurred to 
generate program income.  

 

Q: Will recipients need to continue to report on program income after the period 
of performance?  

A: No. According to 2 C.F.R. § 200.307(f), program income is only required to be reported 
during the period of performance of the award.   

 

Q: How do recipients request approval to use alternative methods for program 
income pursuant to 2 CFR 200.307(b)?  

A: According to the Department of Commerce (DOC) Financial Assistance Standard Terms and 
Conditions, recipients may use any of the methods listed in 2 CFR § 200.307 without prior 
approval. Recipients are encouraged, but not required, to notify their Grants Specialist of which 
method they are using. 
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Q: Does program income have to be used in the project as a requirement? Are 
there eligible or in eligible uses of program income? 

A: The way program income is used is determined by which method is selected by the recipient 
(deductive, additive, or cost-match).  Program income must be used for, and in a way consistent 
with, the original award.   

 

Q: Does the method of treatment for program income have to be consistent for all 
subrecipients, or may individual subrecipients choose their own treatment of 
program income? 

A: Recipients must report the use of program income on their SF-425. Subrecipients may use 
alternative methods for use of program income if the recipient is capable of tracking program 
income earned by the subrecipient during the period of performance of the grant. If 
subrecipients utilize a program income method other than the deductive method, outlined in 2 
CFR § 200.307(e)(1), the recipient must report that on the SF-425 in lines 10(l)-10(n).  

 

Q: If the useful life of property purchased through the project is 20 years, are 
program income reports required for 20 years? Does it have an impact if the 
property is purchased as a match? 

A: No, program income reports for any property purchased using Federal funds do not need to 
be submitted for the duration of the useful life of the assets. However, Federal interest 
statements may be required by the Grants Officer to ensure that the Federal interest in the 
property purchased using Federal funds is protected for the duration of the useful life of the 
asset in question. According to the DOC Standard Terms and Conditions section C(02)(b), "[t]he 
Grants Officer may require a non-Federal entity to execute and to record (as applicable) a 
statement of interest, financing statement (form UCC-1), lien, mortgage or other public notice of 
record to indicate that real or personal property acquired or improved in whole or in part with 
Federal funds is subject to the Federal Interest, and that certain use and disposition apply to the 
property." Recipients will not need to report on program income resulting from the purchase of 
property but may need to report on the Federal interest of the property. Please consult with the 
Grants Officer overseeing your program for more information.  

 

Q: Does NTIA have any templates that can be shared with recipients for project 
tracking? 

A: The NTIA does not have a template for use of project tracking for subrecipients. Recipients 
should reach out to their Federal Program Officer (FPO) for assistance with tracking program 
income incurred by subrecipients. 

 

Federal Interest, Useful Life, and Disposition of Real Property 
Q: How should recipients document compliance with Federal Interest?  
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A: For real property, Non-Federal entities must submit reports using Form SF-429 (Real 
Property Status Report) or any successor form, including appropriate attachments thereto, at 
least annually disclosing the status of real property that is Federally-owned property or real 
property in which the Federal Government retains a Federal interest, unless the Federal interest 
in the real property extends 15 years or longer.  

For tangible personal property status, DOC or a pass-through entity may also require a non-
Federal entity (inclusive of subrecipients) to submit periodic reports using Form SF-428 
(Tangible Personal Property Report) or any successor form, including appropriate attachments 
thereto, concerning tangible personal property that is Federally-owned or tangible personal 
property in which the Federal government retains an interest. In addition, the DOC or a pass-
through entity may require a non-Federal entity to submit Form SF-428 in connection with a 
non-Federal entity’s request to dispose of tangible personal property acquired under a DOC 
financial assistance award.  

For intangible property, the specific requirements governing the development, reporting, and 
disposition of rights to intangible property, including inventions and patents resulting from 
DOC awards, are set forth in 37 C.F.R. Part 401. 

Please consult the forthcoming Useful Life schedule, or the useful life schedule slide from this 
presentation, for more information on the Federal Interest lifespan of the assets being deployed. 

 

Q: If at the end of the period of performance a recipient plans to sell the assets 
deployed using Federal funds, what forms will the recipient need to submit to 
ensure Federal Interest compliance? 

A: Non-Federal entities wishing to dispose of or transfer real property acquired or improved, in 
whole or in part, pursuant to a DOC award must request disposition instructions, including the 
submission of Form SF-429, with appropriate attachments, from the Grants Officer in 
accordance with the requirements set forth in 2 C.F.R. § 200.311(c). 

Non-Federal entities wishing to dispose of tangible personal property acquired or improved, in 
whole or in part, pursuant to a DOC award must request disposition instructions, including the 
submission of Form SF-428, with appropriate attachments, from the Grants Officer in 
accordance with the requirements set forth in 2 C.F.R. § 200.313(e). 

 

Q: Do the Federal interest requirements apply to all currently administered 
National Telecommunication and Information Administration (NTIA) grant 
programs?  

Yes. The Federal interest requirements are listed in the DOC Financial Assistance Standard 
Terms and Conditions, which have been incorporated into all recent NTIA grant awards. Please 
review your CD-450 and the DOC Financial Assistance Standard Terms and Conditions for more 
information. 
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Q: Is the attorney certified statement of interest required for all projects, or only 
projects that have real property purchases or improvements? 

A: According to the DOC Financial Assistance Standard Terms and Conditions, Section C(02), 
attorney certification applies to Federal interest in real and personal property funded in whole 
or in part by the Federal award. These requirements are further clarified in 2 CFR § 200.316, 
which states that these requirements apply to real property, equipment, and intangible property. 
Recipients should consult with their Grants Specialist for more information as to the 
applicability to their project.  

  

Q: How can a recipient that is a Federally recognized tribe not subject to state law 
comply with Federal interest and disposition requirements without subjecting the 
recipient to state authorities or waiving sovereign immunity? 

A: According to both the Federal regulations and the DOC Financial Assistance Standard Terms 
and Conditions, non-Federal entities include Tribal entities. As such, there are no exemptions to 
these requirements in the 2 CFR § 200 nor the authorizing statute (Consolidated Appropriations 
Act CAA of 2021 (CAA), hereafter referred to as "the Act"). According to the DOC Financial 
Assistance Standard Terms and Conditions, the requirements for filing an attorney certified 
statement of interest are determined by the Grants Officer overseeing the program. In addition, 
the terms dictate that the statement must indicate that the Federal interest is protected in 
accordance with state and local law. Tribal authorities exempt from State and local law may 
comply with this requirement if the statement provided by the attorney authorizes that the 
Federal interest is protected in accordance with Tribal law in a similar way.  

 

Q: For purposes of determining the length of Federal interest, may a recipient or 
subrecipient designate certain facilities as purchased or constructed solely with 
Federal funds and certain other facilities as purchased or constructed solely with 
matching non-Federal funds? 

A: No. The Federal interest on a particular piece of real or personal property acquired or 
improved with funds made available through a financial assistance award is computed as the 
percentage of the then current fair market value of the property that is attributable to NTIA’s 
participation in the project. For previously acquired real or personal property that is contributed 
to the project as a recipient, subrecipient, or third party in-kind matching contribution, 
recipients and subrecipients are not required to document or record evidence of the Federal 
interest in such property to the extent that such property is not subsequently improved under 
the financial assistance award. 

 

Q: Do the Federal interest reporting requirements for the useful life of assets need 
to be reported even if the assets were purchased using recipient cost-match, or are 
they to be reported only if the assets were purchased solely with Federal award 
funds or program income? 
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A: The recipient’s share of the grant is considered part of the project funds under the grant. As 
such, assets purchased using cost-share qualify as a purchase under the grant to which Federal 
interest requirements apply.  

 

Q: Does Federal interest and UCC filing extend beyond the performance period? 

A: Yes. Filing for Federal interest is required for the duration of the property’s useful life, as 
listed in the Useful Life Table. 
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